Chakra Yoga

Let’s talk about chakra’s! Tijdens mijn opleiding heb ik hier veelvuldig onderwijs in gehad, dus het is tijd jullie wegwijs te maken in de wereld van de chakra’s.

In Oosterse landen als India en China is het bestaan van chakra’s al eeuwen bekend, hier in het Westen neemt de belangstelling voor chakra’s pas sinds enkele jaren toe. Mede door de komst van Oosterse geneeswijzen komt er meer begrip voor het feit dat de mens een brok energie is. De chakra’s zijn daarbij de energiecentra die de energie van de mens opvangt, opslaat en verdeelt.

Chakra betekent ‘wiel’ in het Sanskriet. In ons lichaam zijn zeven van die belangrijke ‘wielen’ van energie te vinden. Er zijn meer energiecentra aanwezig, maar wij richten ons op de zeven hoofchakra’s.  De chakra’s hebben veel invloed op elk aspect van ons leven: ons fysieke lichaam, de energiebanen, de mentale en emotionele functies en de wereld om ons heen. Het positieve nieuws is dat je met chakra’s kunt werken (bijvoorbeeld door middel van yoga) en daarmee veranderingen teweeg kunt brengen in ons lichaam en de perceptie van de wereld om ons heen.

Elke chakra heeft bepaalde eigenschappen en kenmerken die weer gelinkt zijn aan bepaalde functies en gebieden in ons lichaam. Wanneer een chakra geblokkeerd is, of niet goed werkt (of juist teveel werkt), stroomt de energie in ons lichaam niet op de juiste manier. Hierdoor kun je je bijvoorbeeld depressief, ziek, angstig en moe voelen. Daarom is het belangrijk om de chakra’s goed in balans te houden.

Not my pic! Go to © https://www.chakrayoga.com/chakras/

Hieronder zal ik een omschrijving geven van de zeven belangrijkste chakra’s. We beginnen onderaan bij het eerste Muladhara chakra en gaan dan omhoog het hele lichaam door.

 1. Muladhara
  Dit chakra wordt ook wel ons wortelchakra genoemd. Dit omdat het aan de wortel van ons bestaan wordt gelinkt. Muladhara Chakra zit aan het einde van onze wervelkolom. Een goed werkend Eerste Chakra, zorgt ervoor dat je je sterk en zeker voelt. Je voelt je geaard. Het element aarde staat hier dan ook centraal. Een slecht werkend Eerste Chakra zorgt er voor dat je onzeker bent en/of angstig.
 2. Swadhistana
  Swadhistana wordt ook wel het sacraal chakra genoemd. Het bevindt zich bij het sacrum. Swadhistana is sociaal. Het staat voor het hebben van relaties, emoties, beweging, seksualiteit en creativiteit. Wanneer je Tweede Chakra te sterk is, of uit balans, kun je doorslaan in het overmatig gebruiken van eten, seks etc. Je kunt niet alleen zijn en vlucht in sociale contacten. Wanneer de energie van het Tweede Chakra te zwak is, kun je emotioneel heel koud overkomen en seksueel gefrustreerd zijn. Ook heb je een laag zelfbeeld.
 3. Manipura
  Dit chakra vind je bij je zonnevlecht. Manipura is daarmee ons (kracht)centrum. Een goed werkend Derde Chakra, kan betekenen dat je goed bent in leiding geven en een goede motivator kunt zijn voor anderen. Wanneer je Derde Chakra te sterk is, of uit balans, kun je intolerant, bazig en koppig worden. Wanneer de energie van het Derde Chakra te zwak is, heb je geen wilskracht en een laag zelfvertrouwen.
 4. Anahata
  Het Vierde Chakra bevindt zich in ons hartcentrum. Het is ons gevoelscentrum. Bij een goed werkend Anahata Chakra, voel je de behoefte om anderen te helpen en ben je zeer empatisch aangelegd. Je bent vriendelijk en gevoelig. Wanneer dit chakra te open staat, kun je afhankelijk worden in relaties. Manipulatief gedrag en sarcasme komen hierbij om de hoek kijken. Wanneer dit chakra geblokkeerd is, houd je niet van jezelf en van anderen.
 5. Vishudda
  Onze keelchakra. Een persoon met een dominant Vijfde Chakra, is een progressief denker en open-minded. Hij/zij zal altijd geïnteresseerd zijn in nieuwe ideeën en meer een ‘free bird’ zijn. Reizen en ontdekken zijn passies die goed passen bij Vishudda. Als de energie uit balans is, is goed luisteren een opgave. Ook zullen gedachtes maar blijven komen en is deze persoon impulsief. Stil zitten is moeilijk. Als de energie zwak is, is er tegenstand als men denkt aan bijvoorbeeld reizen.
 6. Ajna
  Het Derde Oog. Ons Zesde Chakra zorgt voor een competente geest en een goede perceptie in combinatie met intuïtieve inzichten. Het staat voor bewustzijn. Een goed werkend Ajna, zorgt voor een rijke fantasie, wat weer leidt tot inventieve ideeën en inspiraties. Visualisatie is hierbij ook een handig hulpmiddel. Wanneer de energie te sterk is, kan dit leiden tot hallucinaties en waanbeelden. De droomwereld wordt niet meer onderscheiden van de realiteit. Wanneer de energie zwak is, is er weinig tot geen fantasie. Tevens zijn er concentratieproblemen.
 7. Sahasrara
  Kruinchakra. Ons laatste belangrijke Chakra staat in relatie tot spiritualiteit. Een persoon met een sterk Zevende Chakra, zal dikwijls een spirituele en kalme aanleg hebben. Hij/zij is zich ervan bewust dat hij onderdeel van het geheel is. Tevens zal diegene een verfijnde smaak hebben in muziek en kunst. Wanneer de energie te sterk is, kun je je overgevoelig voelen en teveel ‘in’ je hoofd zitten. Wanneer de energie te zwak is, is er geen aantrekkingskracht tot het spirituele. Ook is er neiging tot depressie.

In de volgende blog zal ik ingaan op de manieren om de chakra’s weer in balans te brengen, zodat de energie weer goed door het lichaam kan stromen. Mocht je vragen hebben, laat mij dit dan even weten.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *