Lekker trippen?

Daar ben ik weer met mijn quarterlife-crisis. Grapje, maar ik heb wel een ayahuasca ervaring te delen. Ayaaaaahuu-whaat? Yes,  I did it! I went down the rabbit hole :-). Voor de geïnteresseerden leg ik graag uit wat Ayahuasca is, wat het met je doet en wat het mij heeft gebracht.

Ayahuasca is al duizenden jaren bekend. Helaas plakt er op het doen van ayahuasca in onze Westerse samenleving nogal een taboe, ten onrechte vind ik. Ayahuasca wordt gemaakt van een plant in de amazone. In de amazone wordt ayahuasca gezien als (plant)medicijn, hier in onze Westerse wereld als drugs. DMT (dimethyltryptamine, op de Opiumlijst in ons land en illegaal) is één van de werkzame stoffen in ayahuasca en deze stof is psychedelisch. Met andere woorden: je gaat er van hallucineren (of je bewustzijn verruimen in een mooiere term).

Ayahuasca zorgt voor zelfinzichten. Als je het bij een (officiële) sjamaan volgt, begint de ayahuasca met een ceremonie. Het is überhaupt een ceremoniële ervaring. Tevens is het een natuurlijke manier om in een andere dimensie te komen. Nu denken jullie vast ‘daar heb je Marleen weer met haar spirituele gelul’, maar ik zie spiritualiteit als iets wat niet tastbaar is, maar wat er wel is. Een andere dimensie dus. De sjamaan begeleid je naar de wereld die wij niet zien en tijd bestaat niet.

Ayahuasca gaat soms gepaard met heftig overgeven en diarree. Dit wordt ook wel ‘La Purgia’ genoemd. Je gooit als het ware al je negatieve ‘shit’ eruit. Dit kan een trauma van vroeger zijn, pijn, of ziekte. ‘Mother Ayahuasca’ (de plant wordt door velen Moeder genoemd) bepaalt wat je tijdens de ceremonie nodig hebt en aan kan.

Vanwege privé-redenen kan ik niet precies zeggen waar ik de ceremonie heb gevolgd, maar het was in ieder geval niet in Nederland. Voorafgaand aan de ceremonie volgde ik een dieet (2 weken geen alcohol, weinig tot geen zout, clean eats en veel meditatie&yoga) en op de dag van de ceremonie heb ik niets gegeten. Het was die avond volle maan en met zonsondergang kwamen we bij elkaar. Eerst werd ik gezuiverd door middel van een heilig ritueel en daarna kreeg ik een beetje van de ayahuasca. Ik ging naar mijn matje en maakte het mezelf comfortabel d.m.v. kussens en dekens (en de kotsemmer stond naast me, haha).

Na een uur voelde of zag ik nog niets, dus kreeg ik nog wat aangeboden. Dit was weer weinig. Gelukkig, want het is niet te zuipen. Uiteindelijk begon het plafond te vervagen en kwam ik voor mijn gevoel uren in een stripboek terecht. Gek wel, want ik lees nooit strips. Alle stripfiguren kwamen voorbij, ik vond het erg vermakelijk. Uiteindelijk kwam mijn hele leven voorbij in een soort film, welke zich afspeelde in fragmenten van het verleden, heden en de toekomst. Dit was allemaal tegelijkertijd, maar op de een of andere manier wist ik precies welk fragment bij welk tijdvak hoorde. Toen hoorde ik een stem, of eigenlijk was het meer een soort warme deken die over me heen werd gelegd en de boodschap was dat ik mij niet druk meer hoef te maken over de vraag of ik wel de juiste keuze heb gemaakt. Alles was goed en alles komt goed. Dit gevoel was zó intens, ik kan het niet eens verwoorden. Er daalde in elk geval een enorme rust over me heen.

De trip duurde zo’n zes uur en na die tijd heb ik heerlijk geslapen. Oh, en ‘La Purgia’ is mij bespaard gebleven.

Wat het mij heeft gebracht is rust. Ook ben ik niet meer zo materialistisch. Mijn Céline zonnebril draag ik nog steeds met plezier, maar de gedachte dat ik daar zoveel geld aan heb uitgegeven stop ik weg. Knettergek!

Ik denk nog steeds met warme gevoelens terug aan mijn ervaring en ik denk dat ik het juist daarom niet nog een keer wil meemaken. Of in ieder geval niet in de komende tijd. Dit was zo intens mooi, die gedachte wil ik levend houden. En daarmee sluit ik deze blog af :-).

Disclaimer: Het is geen wondermiddel. Ayahuasca laat je tekortkomingen/belemmeringen zien en het is aan jou om daar iets mee te doen. Laat je daarbij altijd goed informeren, gebruik geen ayahuasca op eigen houtje of bij een kwakzalver en gebruik nooit ayahuasca in combinatie met medicatie als anti-depressiva. Voor de geïnteresseerden: voor meer informatie kunnen jullie altijd contact met mij opnemen via het contactformulier op deze site. Mocht het op je planning staan: hele mooie reis!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *