In balans zijn bestaat niet

Begrijp me niet verkeerd, het is een goed streven om in balans te willen zijn. Echter, om me heen zie ik steeds meer dat men te streng is voor zichzelf en daarbij gaat het doel van  ‘in balans zijn’ verloren.

Zie het als volgt. Doordeweeks doe je hard je best om naar de sportschool te gaan, ook nog een lesje yoga te volgen en gezond te eten. Af en toe een wijntje of een biertje kan nog weleens voorkomen, maar liever niet, want dat doen we in het weekend. In het weekend mag je namelijk pas helemaal los en sta je elke nacht vooraan in de kebabzaak, sla je op stap minstens 20 bier achterover en sport je niet (tenzij je zuipen als topsport ziet). Ik denk dat hier de crux zit.

Wie te streng is voor zichzelf, faalt uiteindelijk. Dit ‘falen’ geeft je een kutgevoel. Je neemt je voor om het de volgende keer helemaal anders te doen en stelt een plan op. Rigoureus schrap je etenswaren, drankjes, feestjes enz. Je denkt misschien dat je hierdoor meer in balans komt, maar niets is minder waar.

Als je er teveel mee bezig bent om in balans te leven, slaat het weer door. Dit doorslaan uit zich bijvoorbeeld in het te streng zijn voor jezelf, als in: een sapdieet van 2 weken, nooit meer alcohol, nooit meer op stap, kortom: nooit met LOL hebben! Het voorbeeld van hierboven (elk weekend losgaan met 100 bier en ongezond voedsel) is ook een soort doorslaan.

Ik denk dat het belangrijk is om los te laten. Ook al betekent dat wellicht in het begin dat je weer iets teveel naar de ene (‘verkeerde’) kant neigt, uiteindelijk verlang je vanzelf weer naar de andere kant. We zijn anders soms te hard bezig om het allemaal maar goed te doen, volgens de regels die zgn. Fitgirls verzonnen hebben. Zelf weet je ook wel wat goed voor je is en graag inspireer ik je via deze blog om op te passen dat je niet doorslaat in het zoeken naar balans. Het is namelijk niet de bedoeling dat we nog meer móeten in ons leven, want we moeten al zoveel.

Hoe vinden jullie de balans in het leven? Ik hoor het graag!

Liefs, Marleen

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *