De kracht van yoga

Yoga is booming! De laatste jaren is het aantal mensen dat yoga beoefent, explosief gestegen. En niet alleen vrouwen beoefenen yoga, ook heb ik zelf in mijn lessen ervaren dat er steeds meer mannen op af komen. De tijd dat Yoga werd geassocieerd met geitenwollensokken en kruidenthee is voorbij, Yoga is ‘the bomb’. Hoe kan dit?

Yoga is meer dan alleen rekken en strekken. Uiteraard profiteert men van de fysieke voordelen door het beoefenen van yoga, maar ook biedt yoga vele andere voordelen. Zo stimuleert yoga je om bewuster te leven en wordt yoga meer en meer een levensstijl. Ook het mentale vermogen wordt versterkt. Brein en lichaam zijn met andere woorden verbonden met elkaar in één lichaam. Tijdens yoga ben je dus met beide bezig zonder dat daar een scheiding tussen wordt gemaakt.

De nadruk op de ademhaling is tijdens yoga een herhaald recept. Hoe vaak ik tijdens mijn lessen wel niet aangeef dat men vooral niet moet vergeten door te ademen, het liefst via de neus, is ontelbaar. Hierdoor worden allerlei processen in je lichaam verbeterd en versterkt. Hier in het Westen gebruiken wij maar zo’n 10% van onze totale longcapaciteit, terwijl je dit met ademhalingsoefeningen kunt verbeteren tot wel 80 of 90%. De adem is hierbij van invloed op ons autonome zenuwstelsel en heeft een helende werking. Als ik naar mezelf kijk, ben ik al sinds januari van dit jaar niet meer ziek geweest. Dit was vroeger wel anders! Laat januari nu net de maand zijn dat ik begon met mijn teacher training en de wondere wereld van de ademhaling (en yoga!) binnen trad.

De manier van ademhalen, het proberen te ‘zakken’ in de houding, het luisteren naar je lichaam en het niet overgaan van grenzen kun je ook meenemen in je dagelijkse leven. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat yoga pas begint als je van die mat afstapt. Tijdens de houdingen leer je om niet te overreageren op stress, te luisteren naar je lijf en je bewust te zijn van je ademhaling. Integreer dit in je dagelijkse leven en je zult merken dat je makkelijker om leert gaan met tegenslagen. Yoga is voor iedereen, of je nu jong of oud bent, dik of dun, dat maakt niet uit. Dat maakt yoga zo mooi, het woord yoga betekent niet voor niets verbinding. Daarom zeg ik: Yoga for president!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *