De Dorst

Harry Hole is back! En ik heb nadorst na het lezen van dit boek. Dit was typisch weer zo’n thriller van Nesbø waarbij ik ’s avonds te laat naar bed ging omdat ik niet kon stoppen met lezen. En waarbij ik het boek echt mís omdat het uit is. Lees snel verder waarom!

Harry Hole is in dit nieuwe boek geen rechercheur meer, maar docent op de Politie Academie. Uiteraard zijn er geen 500 pagina’s geschreven over Harry en zijn leven op de Academie, maar heeft de politie van Oslo Harry weer nodig. Er is namelijk een moordenaar actief, waarbij de slachtoffers niet gelinkt kunnen worden aan elkaar. Voor de politie zijn dat natuurlijk de zaken die het meest lastig zijn om op te lossen, want dat betekent dat er geen schakel gevonden kan worden tussen de doden. En wie komt daar dan om de hoek kijken om de ontbrekende schakel te vinden? Juist, Harry Hole.

Om de zaak op te lossen eist hij net als vroeger een tweede team, naast het officiële team van de politie. Dit tweede team bestaat uit agenten die Harry vertrouwt, maar ook uit een wetenschapper die onderzoek doet naar vampiristen. Het vampirisme staat namelijk centraal in dit boek. En nee, het is geen science-fiction boek. Vampirisme wordt namelijk door de wetenschapper uitgelegd als zijnde een persoonlijkheidsstoornis die verwant is aan sadisme. De moordenaar heeft een niet te stillen dorst naar bloed en Harry moet hem zien te stoppen.

Ondertussen gebeurt er ook veel in Harry’s privé leven. Zijn relatie met zijn stiefzoon komt onder druk te staan wanneer Harry’s vrouw ziek wordt en in een coma raakt. Harry dreigt weer terug te vallen in zijn oude valkuil, het alcoholisme, maar weet dat hij scherp moet blijven om de moordenaar te pakken.

Het verhaal is weer retespannend, net zo spannend als dat we gewend zijn van Nesbø. Het fijne aan zijn schrijfstijl is dat hij oog houdt voor detail, maar tegelijkertijd niet verzaakt in teveel details. Ondanks zijn omvang, lees je het boek als een trein en toen het uit was dacht ik dat er maar 200 pagina’s waren verstreken. Niets was minder waar.

De verwachtingen voor deze nieuwe ‘Harry Hole’ waren hoog gespannen en die heeft Nesbø waargemaakt. Persoonlijk vind ik het boek niet te lezen zonder de vorige tien (!!!) delen te hebben gelezen, dus als je dat nog niet hebt gedaan ga daar dan als de wiedeweerga mee beginnen. Je zult er geen spijt van krijgen, wel slapeloze nachten!

Het nieuwe boek van Jo Nesbø koop je hier als paperback of als Ebook. Laat je me hieronder weten wat je er van vindt? Veel leesplezier!

Liefs, Marleen

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *