Bali, nog steeds een paradijs?

De afgelopen drie jaar ging ik drie keer naar Bali. Dit eiland was met recht mijn lievelingseiland te noemen. Het weer, de cultuur, het lekkere eten, de vriendelijke mensen, het spirituele, de feestkant: Bali’s got it all! Toch is mijn mening een beetje bijgesteld na afgelopen keer dat ik er was. Lees snel verder waarom mijn liefde voor Bali een beetje is verminderd. 

Laat ik beginnen met voorop te stellen dat ik net als ieder ander mee doe met het verzieken van Bali. Daarmee bedoel ik het toerisme. Het toerisme zorgt voor zeer veel drukte op dit kleine eiland, veel ongelukken, afval en ga zo maar door. Toch doet het me pijn dit te zien.

Toen ik drie jaar geleden voor het eerst op Bali kwam, was het nog lang niet zo toeristisch als nu. In Ubud kon je nog normaal rond lopen zonder te struikelen over de mensen en Canggu heb ik toen niet eens bezocht omdat het nog niet bekend was (voor mij althans). De Bali vibe was volop aangewezig en uitsluitend Kuta stond bekend als de plek waar je niet naar toe moest gaan, want: druk!

Vorig jaar toen ik Bali bezocht bestond Canggu nog uit amper meer dan één zandweg en de (Westerse) restaurants waren op twee handen te tellen. Hoe anders was de situatie dit jaar? Ik kan je vertellen: heel anders. Ik schrok me rot toen ik dit jaar aan kwam in Canggu. Ik herkende de hoofdstraat van vorig jaar, de zandweg, niet eens omdat het nu helemaal geasfalteerd was. Ook was er om de 2 meter een ander restaurant of winkeltje te bekennen. Helaas is uitgekomen wat men al had voorspeld: Canggu is nu het tweede Kuta geworden. In elk geval in het hoogseizoen.

Daar blijft het echter niet bij. Alle plekken waar ik drie jaar geleden (of vorig jaar) nog rustig kon wandelen, bezienswaardigheden kon bekijken of op een terrasje kon zitten, bulkten nu van de mensen. Tijdens mijn laatste vakantie heb ik echt vaak gedacht: GIVE ME BACK MY BALI! Nu schreef ik aan het begin van deze blog al dat ik begrijp dat ik zelf net zo hard mee doe aan het toerisme in Bali, maar toch was het schokkend voor me.

Gelukkig heeft Bali nog heel veel mooie plekjes die wél rustig zijn! Zo ben ik afgelopen jaar en vorig jaar naar de Oostkust geweest. Amed en Candidasa zijn pareltjes en in dat rijtje mogen Gili Air, Gili Meno en Nusa Lembongan ook niet ontbreken. Ook het noorden van Bali is nog  rustig.

Bali voelt voor mij nog steeds als thuiskomen. Nu de dagen in Nederland langzamerhand weer korter worden en het weer kouder begint te worden, beginnen mijn reiskriebels weer op te spelen. Ik ben zó niet gemaakt voor deze periode van het jaar in Nederland. Daarom leek het me leuk om een (ultra)korte Travel Guide voor Bali te maken. Hieronder lees je meer over de plekken die je beter kunt vermijden en de hotspots.

Vermijden:

  1. Tanah Lot Tempel: als je houdt van hutjemutje staan en het uren kijken naar 1 en dezelfde tempel ben je hier aan het juiste adres. Zo niet, kun je deze lekker overslaan of zorg ervoor dat je er rond zonsondergang bent, schiet een paar plaatjes en maak dat je wegkomt.
  2. Padang Padang Beach:  belachelijk toeristisch. Super klein, je moet er zelfs voor betalen om het strand op te komen en er zit niet eens een beach bar bij. Ook is de zee vies. Kan er niet over uit hoe belachelijk dit strand was.
  3. Single Finn Beach bar, Uluwatu: op ZONDAG vermijd je deze beachbar. Te druk voor woorden.
  4. Winkelstraat van Ubud: tenzij je heel veel van mensen houdt, dan absoluut gaan.

Hotspots:

  1. Amed: plaatsje aan de oostkust. Heerlijk rustig, super vriendelijke mensen en nog eten voor een schappelijke prijs. Doen!
  2. Candidasa: idem.
  3. Gili Air of Meno: eiland met het echte paradijs-gevoel. Fijne sfeer, lekker eten en drinken. Kortom: het goede leven.
  4. Sanur is een fijne plek om nog een paar dagen te vertoeven voordat je weer naar huis gaat. Het ligt gunstig gelegen bij het vliegveld, is op sommige plekken nog lekker rustig en je kan ook de gezelligheid opzoeken.

Ik hoop dat jullie deze blog nuttig vonden en mocht je plannen hebben om naar Bali te gaan wens ik je heel veel plezier. Het blijft één van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest en het heeft een speciaal plekje in mijn hart.

Liefs, Marleen

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *